Ben jij nog niet in het bezit van een professionele LinkedIn profielfoto? Dan is dat wellicht iets om over na te denken. Een professionele LinkedIn foto biedt vele voordelen. Onbewust krijgen recruiters, collega’s, of nieuwe werkgevers, bij het zien van de profielfoto, gelijk een eerste indruk. Je wilt natuurlijk dat deze goed is. Een vakantiefoto, een gezellig festival foto, of een foto van tien jaar geleden geeft niet de juiste uitstraling. Een professionele fotograaf kan hierbij uitkomst bieden. Vind je een professionele fotograaf te duur? Dan kan je uiteraard proberen deze foto zelf te maken. Maak dan handig gebruik van de onderstaande tips voor het maken van een professionele LinkedIn profielfoto.

Tip 1: Uitstraling

Voor de juiste uitstraling van een profielfoto blijf je zo dicht mogelijk bij jezelf. Wat wil jij van jezelf laten zien aan de buitenwereld? Denk hier goed over na voordat je de foto maakt.

Tip 2: Lichaamshouding

Je lichaamshouding bepaald grotendeels wat je uitstraalt. Zorg voor een actieve houding. Dit betekent dat je een rechte rug hebt, je schouders naar achter doet en je borst vooruit. Je zult hierdoor merken dat je op de foto veel meer zelfvertrouwen uitstraalt.

Tip 3: Lachen

Laat je mooiste glimlach zien. Er zijn veel mensen die niet lachen op hun profielfoto. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze. Mijn advies is om dit wel te doen.  Een lach zorgt er namelijk voor dat je vriendelijker en toegankelijker over komt. Ook zorgt het ervoor dat je er energieker uit ziet en warmte uitstraalt. Je bent dus makkelijk benaderbaar. Zorg wel dat het een natuurlijke lach is en niet een geforceerde. Op de foto is duidelijk het verschil zichtbaar.

Tip 4: Aankijken

Zorg ervoor dat je altijd in de lens kijkt. Ik begrijp dat sommige mensen dit eng of raar vinden, maar doe het toch. Dit zorgt er namelijk voor dat je oogcontact hebt. Daarnaast straal je tegelijk ook veel zelfverzekerdheid, vertrouwen en eerlijkheid uit. Je kijkt immers ook de persoon aan als je tegen hem of haar praat.

Tip 5: Compositie

Voor de perfecte LinkedIn profielfoto is het van belang dat je de juiste compositie neemt. Een profielfoto betreft vaak een kleine foto. Hierdoor is het extra belangrijk dat je zoveel mogelijk inzoomt op het gezicht. Probeer de foto vanaf de borsthoogte te maken.

Tip 6: Achtergrond

Maak gebruik van een neutrale achtergrond. Een rustige achtergrond zorgt er voor dat alle aandacht naar jou gaat. Zorg ervoor dat er veel contrast tussen gezicht en achtergrond is. Je kunt dit bereiken door gebruik te maken van een zwart, wit of grijze achtergrond.

Tip 7: Afstand

Bij het maken van je perfecte LinkedIn profielfoto is het belangrijk dat je voldoende afstand houdt van je achtergrond. Zo voorkom je harde schaduwen op de achtergrond.

Tip 8: Kleding

Ondanks je niet veel van je kleding ziet, door de compositie die je neemt, is het toch belangrijk wat voor kleding je aan doet. Zorg ten eerste voor dat je geen drukke kleding aan doet. Dit betekent geen strepen, ruiten of drukke prints. Dit soort kleding zorgt er namelijk voor dat de focus niet alleen naar het gezicht gaat, maar ook naar de kleding. Daarnaast is het belangrijk dat je je kleed naar de functie die je beoogd of uitoefent. Let hierbij ook op de bedrijfscultuur die er heerst bij je potentiele werkgever. Zorg er ook voor dat je geen kleding draagt waar jij je niet prettig bij voelt. Dit zal je namelijk terugzien op de foto. Houd daarnaast goed in je hoofd dat de kleding deels je uitstraling bepaald.

Tip 9: Accessoires

Mijn advies is om zo min mogelijk accessoires aan te trekken. Dit zorgt er namelijk voor dat de focus niet alleen naar het gezicht toe gaat maar ook naar de accessoires.

Tip 10: Make-up

Het gebruik van make-up is een aanrader bij zowel mannen als vrouwen. Dit haalt namelijk de glans van het licht uit je gezichten en zorgt ervoor dat je niet te bleekjes uitziet op de foto. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je je wallen kan wegwerken. Let hier wel op, less is more! Zorg er ook voor dat je geen make-up met glitters gebruikt en make-up met een SPF-waarde van meer dan 30. Dit zorgt er namelijk voor dat het licht wordt gereflecteerd op de foto.

Tip 11: Belichting

Maak bij voorkeur gebruik van zacht licht. Dit betekent dus geen flitslicht. Flitslicht is namelijk hard licht, dit zorgt voor harde schaduwen. Buiten krijg je zacht licht door de wolken die voor de zon staan. Binnen kan je zacht licht creëren door bijvoorbeeld een laken voor het raam te spannen.

Tip 12: Landscape

Een veel gemaakte fout voor een LinkedIn profielfoto is dat deze in portret stand geschoten wordt. Hierdoor wordt het lastig om de foto in een vierkant uit te knippen. Mijn tip is dan ook om de profielfoto in landschap stand te schieten.

Tip 13: Formaat

Zorg dat je geen grote of te kleine bestanden gebruikt. Zie hieronder het formaat per medium:

  • LinkedIn 400×400 pixels
  • Facebook 180×180 pixels
  • Pinterest 165×165 pixels
  • Instagram 110×110 pixels
  • Twitter 400×400 pixels
Tip 14: Recent

Zorg voor een recente profielfoto. Hierdoor zien ze altijd de juiste persoon voor zich. Wanneer er iets opvallends aan je uiterlijk veranderd, is het raadzaam te kiezen voor een nieuwe foto. Zo voorkom je dat iemand je niet herkend.

Tip 15: Eenheid

Maak gebruik van dezelfde profielfoto op verschillende social media, je CV, visitekaart en/of je website. Dit zorgt voor eenheid.

Met deze 15 tips weet ik zeker dat je zult slagen in het maken van een goede profielfoto.
Mocht het je toch niet lukken om de perfecte LinkedIn profielfoto te maken. Of ben je simpelweg niet tevreden met het resultaat. Schakel dan een professionele fotograaf in.

Ben je geïnteresseerd om deze profielfoto te laten maken door mij? Klik dan hier en neem direct contact op. Of bekijk mijn portfolio voor mijn beste reeds gemaakte werk.